Yuvarlama Aydın yöresinde genelde düğünlerde çok sık yapılan bir yemektir.Biraz uğraştıran zahmetli olmasına karşı bol miktarda yapılarak, derin dondurucuya saklanınca, zor zamanlarımızda tam bir kurtarıcı yemek olma özelliğine de sahiptir.
Biz sizlere 4-5 kişilik ölçüler vereceğiz.Bu ölçü bir tencerelik de denebilir.
Hamur Hazırlanışı
250 gr kıyma
1 yumurta
2 türk kahvesi fincanı su
1 soğan rendesi
tuz
karabiber
aldığı kadar un
Bir kabın içine kıymayı, yumurtayı, suyu, tuzu, karabiberi koyun ve elinizle, kıymada topaklık kalmayana kadar iyice mıncıklayın.
Unu yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun, sert bir hamur elde edene kadar.Tezgahınızı unlayın. Hamurdan bir parça alıp kalınca açın ve şerit şerit kesin.
Kestiğiniz şeritleri uzatarak silindir gibi yuvarlayın.Hamurları fındık büyüklüğünde kesik, avucunuzda mekik şeklinde yuvarlayın ve unlanmış bir tepsinin içine atın.
Kızartmadan önce yuvarlamalarınızı elekten geçirin, fazlalık ununu attırın.
Bir tencereye ya da fritöze bol miktarda yağ koyun ve iyice kızdırın.
Kızgın yağın içine yuvarlamaları atın ve kızartın.Kızartma işlemi bittikten sonra, ister soğumasını bekleyin ve dondurucuya atın, ister hemen soslayıp yemeğini yapın.
Sos
1 çorba kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı dolusu domates salçası
su
Üzerine
süzme yoğurt
sarımsak
Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın, salçayı ekleyin kavurun.
3-4 su bardağı kadar su koyun, kaynamaya başlayınca yiyeceğiniz kadar yuvarlama ekleyin, gerekirse üzerine biraz daha sıcak su ekleyin, yani su, yuvarlamaların üzerine çok geçmesin.
Az tuzlayıp kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Süzme yoğurdu suyla inceltin içine ağız tadınıza göre sarımsak ezin karıştırın.
Yuvarlamaları tabaklara alın ve üzerine yoğurt gezdirerek servis edin.
Afiyet olsun.....
0 yorum:
Yorum Gönder