Merhaba Sevgili Okurlarımız , dürüst olmak gerekirse bu makalemizin başlığına ne yazacağımıza karar veremedik.
Ege usulü zeytinyağlı dolma desek, soğuk yenen, içine genelde kuşüzümü ve dolmalık fıstık koyulan desek, o hafif tatlımsı, meze gibi yenen dolmalar gelecek belki akla. Ama öyle de değil ki. Soğuk yenmesi tamamen isteğe bağlı, bence sıcak sıcak, yanında bol naneli bir cacıkla birlikte yenen, annem usulü (onun ege usulü dediği!) zeytinyağlı dolmayı tarif edeceğim...
Zeytinyağlı dolmaya kuş üzümü ve fıstık konulduğunu, sıcak yenen dolmaların ise kıymalı ya da etli olduğunu daha sonra öğrendik.Bizim bildiğimiz sarmaya da bazı yerlerde yaprak dolması denildiğini duyduğumda çok kafam karıştı. Herkesin kendi yetiştiği kültürde ağız tadı daima onun için "en güzel" olacak mutlaka.Anladığım ilerlemiş yaşlarımda , kuş üzümlü dolma yemekleri yapmaktan da geri kalmayacağım.Ama annemin yaptığına kimsenin yaptığı benzemeyecek ve o lezzet hep aklımda olacak gibi görünüyor.
Daha önce bu tarifi arşivime neden almadım diye soruyorum kendi kendime.Yeni nasip oldu arşivlemek.Tarife geçmeden önce yemeğin püf noktasını yazmıyorum sizlere...
Kuru patlıcanlar önceden haşlanıyor olsa da, pişerken renk bırakabiliyorlar. Biberleri kararmaması için hepsini birlikte değil ayrı tencerelerde pişirmeyiliz.
Pişme süresi fırında da ocakta da hemen hemen aynı, ancak fırında pişirirken iç malzemeyi önceden mutlaka ocakta kavurmak gerekli.Tencerede pişirirken ise iç malzemeyi tercihinize göre çiğden de koyabiliriz.
İlk kez yapacak olanlar için kaç tane bibere ne kadar iç malzemenin yeteceği tam bir muammadır genelde.İşte karşınızda Ege Zeytinyağlı Karışık Dolma...
Malzemeler
1 ufak çay bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
4-5 adet sarımsak
1/2 yemek kaşığı biber salçası
3-4 adet domates
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı nane
1/2 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç
Yeteri kadar dolmalık biber ve kuru patlıcan
Yapılışı
Ön hazırlık olarak
Biberlerin ağzını kapatmak üzere domateslerden biber sayısı kadar kapak çıkartın (yanlarından keserek bir domatesten 4-5 tane ufak kapak çıkartabilirsiniz).
Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkartmak için, sap çevresini bıçakla hafifçe çizip baş parmağınızla içe doğru bastırın, sapı çekerek çıkartın.
Kuru patlıcanları 20-25 dk kadar haşlayın. Yumuşayıp yumuşamadıklarını çatalla kontrol edebilirsiniz.
Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtıp küp doğranmış soğanları ve ince kıyılmış sarımsakları kavurun. Biber salçasını ekleyin. Kapak yaparken kestiğiniz domateslerin kalan kısımlarını doğrayarak ekleyin. Pirinci de ekleyin ve bir müddet bu şekilde kavurun.
1 bardak sıcak su ekleyin, kapağını kapatarak suyunu çektirin. Çabucak çekecektir, kontrol edin. Bir müddet demlenmeye bırakın. Daha sonra maydanozları ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
İç malzemeyi çiğden koymak isterseniz; maydanoz, soğan, sarımsak ve domatesleri rondodan geçirin (ya da elinizle ufak ufak doğrayın). Tuz, baharatlar ve salçayı ekleyip, zeytinyağını ve pirinci ilave edin.
Biberlerin içlerini 3/4 oranında doldurun. Hazırladığınız domates kapaklar ile ağızlarını kapatın. Ocakta pişirmek isterseniz tencereye dik olarak, fırında pişirmek isterseniz borcama yan yana (yatay olarak) dizin, biberlerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Annem iç malzemeden kalan suyun çok lezzetli olduğunu söyler ve suyu bu kaba / tavaya koyup şöyle bir çalkalar, döküverir tencereye.
Ocakta pişirmek için harlı ateşte kaynamasını bekledikten sonra altını kısıp kapağını kapatarak yaklaşık yarım saat pişirin. Fırında pişirmek için önceden 180 derece ısıtılmış fırına verip 10 dk, üstleri kızarana kadar bekleyin. Daha sonra maşa yardımıyla biberleri ters çevirin ve 10-15 dk daha pişirin.
Kuru patlıcanları pişirmek için; içlerini 3/4 oranında doldurun. Bunlara kapak koymak yerine içiçe kapatın, yani karşılıklı iki dolmanın açık kısımlarını birleştirin (biri diğerinden ufak olursa daha kolay olur). Tencereye yatay olarak dizin. Harlı ateşte kaynadıktan sonra altını kısarak yarım saat kadar pişirin.
Pişen dolmaları sıcak ya da ılık olarak, yanında buz gibi cacık ile servis yapmak en güzeli. Cacık için biz kabuğu soyulmadan küp doğranmış salatalıkları (rendelenmiş sevmiyoruz) ayrandan daha koyu kıvamlı hazırladığımız süzme yoğurt içine koyup sarımsak ekliyoruz ve üstüne bol nane serpip zeytinyağı gezdiriyoruz.
13 Mart 2013 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder